UTSNITT
DAG MARIUS HESTVIK

co-curator: Terje Nicolaisen
2 - 11 October

PICTURES FROM THE EXHIBITION (ArtScene Trondheim)

(Text only available in Norwegian)

The Collaborative Curating Project er tittelen på programmet som strekker seg fra høsten 2015 til våren 2016 ved RAKE Visningsrom. Prosjektet består av tolv utstillinger, hvor vi har invitert kunstnere fra hele landet til å søke om utstillingsplass på vegne av en kollega. Vi sendte ut invitasjonene tidlig i 2015, og ganske raskt begynte det å tikke inn søknader. Med noen få unntak ble disse søknadene sendt til oss digitalt. Søknaden fra Terje Nicolaisen, derimot, kom i posten. I konvolutten vi fikk fra ham lå tre sider. To var tilsynelatende revet ut av et motemagasin, mens den tredje var et formelt brev, med teksten:

Dag Marius Hestvik er en jævla interessant kunstner.

I tillegg til denne påstanden, eller konstateringen, var det også nedskrevet en adresse til et Google-søk på kunstnerens navn. Dette søket var nesten resultatløst. Denne Hestvik har etterlatt seg oppsiktsvekkende få digitale spor. Hans private Facebook-profil la likevel en kjøttslintre på beinet. Her kunne vi lese at han vokste opp i Trondheim og på Vega utenfor Brønnøysund. Han har studert både elektronikk, matematikk og astrofysikk, og en gang på 90-tallet studerte han ved kunstakademiet i Trondheim. Det ferskeste, og eneste andre sporet vi fant om Dag Marius som billedkunstner, var en kreditering som én av åtti utstillere i gruppeutstillingen ad lib ved LKV i 2001. Mangelen på informasjon gjorde oss oppstemte. Hvem er denne mystiske, jævla interessante kunstneren, Dag Marius Hestvik? Et litt dypere dykk ned i verdensveven ga avkastning, om enn begrenset: Hestvik var én av to medlemmer i Vega Menighet, en duo som utga en singel i 1981. Om singelen fant vi følgende:

Singelen oppnådde en 2. plass på hitlisten i Nye Takter, denne hitlisten var nemlig basert på brev fra leserne. Med 22 brev, alle sendt fra samme sted i Norge, gikk Vega Menighet forbi Diana Ross (21 brev), The Aller Værste! og The Kids (20 brev hver). Dette var før singelen overhodet var innspilt, og et utklipp fra Nye Takter er gjengitt på singelens cover: «Vi har imidlertid litt sunn skepsis når det gjelder denne singelen fra en gruppe som skal hete Vega Menighet! Ikke at vi skal påstå at det er sprøyt fra ende til annen, men...»

Syvtommeren var en samling humoristiske sanger med særdeles enkelt, akustisk gitarakkompagnement, innspilt på en hybel i Trondheim ved hjelp av en Revox båndopptaker. Videre kunne vi lese at Dag Marius sin karriere som musiker hadde resultert i et par kassetter i samarbeid med Guttorm Nordø. Kronen på musikkverket ser ut til å være en solo-utgivelse (på CD). Denne kom i 1995, og bar tittelen Home.

Anbefalingen fra Terje og mangelen på Hestvik-info, kombinert med vår egen nysgjerrighet, gjorde at vi ikke nølte med å innvilge søknaden, om enn bare for å få møte denne Dag Marius.

Siden den gang har vi, gjennom små drypp, gradvis lært mer om Dag Marius, og en ting er hvertfall sikkert: Vi gleder oss stort!